Mediterano, Parenjak i Paprenjak rekli HOP

Hvarski Arsenal ove godine bio je mjesto na kojem se prezentirao potencijal kvalitetnog života na hrvatskim otocima. Kao zalog za budućnost, projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod”, ima zadaću zaštite autohtonih otočnih proizvoda i poticanja razvoja otočne proizvodnje.

hop5

Proizvodi s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ rezultat su otočne tradicije, razvojnoistraživačkog rada, inovacije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Projekt je pokrenut 2007., a Paška sirana kao tvrtka koja gotovo 70 godina baštini tradiciju ovčarstva na otoku Pagu, sudjeluje od početka. Sirevi Paške sirane Paški sir, Dalmatinac, Pramenko, Primorac i Trapist te Paška skuta već nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda koju im je dodijelilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a ove godine i tri nova sira Mediterano, Parenjak i Paprenjak rekli su HOP. Tako su svi sirevi Paške sirane označeni kao tradicijski proizvodi koji potiču razvoj otočne proizvodnje i postavljaju visoke kriterije kvalitete otočnih proizvoda. Važnost HOP oznake sireva Paške sirane je i u tome što promoviraju hrvatske otoke kao specifičan dio Hrvatske na hrvatskom i stranom tržišu i na taj način utječu na gospodarski i demografski razvoj koji su presudni za budućnost hrvatskih otoka.

hrvatski_otocni_proizvod_01

Svjetsko tržište pridaje veliku važnost tradicijskim proizvodima kao što su sirevi Paške sirane koji su već postali izvozni brand koji uspješno konkurira sličnim proizvodima na inozemnom tržištu. To potvrđuju i brojna priznanja koja Paška sirana redom osvaja.

tekst: Ana Fabijanić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s