Od male otočne zadruge do najveće sirane na otoku Pagu…

IMG_8349

Legenda kaže da je Napoleon prvi proslavio paški sir jer je njime hranio svoje vojnike u brojnim osvajačkim pohodima, imajući na umu njegove bogata nutritivna svojstva, ali i zato što je paški sir slan pa nije lako kvarljiv.

A povijest kaže da je majka paškog sira Paška sirana jer je prva koja mu je dala etiketu i poslala u svijet iz kojeg je doma , u Pag, donosio najprestižnije medalje. Kažu da kada žena postane majka i sama se iznova rodi; tako je i priča o nježnoj ljubavi Paške sirane i paškog sira počela davne 1946.

paska_sirana1 stara   povijest   sirana povijest

Nastala je kao mala poljoprivredna zadruga iz Paga koja je u tim teškim vremenima okupila i poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana, Novalje.

Kroz povijest je prolazila kroz razne organizacijske oblike sve do 1992. kad postaje dioničko društvo. Od svojih prvih godina do danas Paška sirana je važan i neizostavan pokretač gospodarskog života na otoku Pagu.

paska_sirana2 srednja

Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren novi najsuvremeniji pogon koji je zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako posjeduje vrhunsku tehnologiju, među kojom je i investicija od 600 000 eura za biološki pročiščivać voda koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih načina.

IMG_8344

IMG_8339

U njenoj zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala, a to drvo prožeto aromatičnim uljima iz sireva tihi je, ali najintimniji svjedok ljubavi Paške sirane prema njenim sirevima. Nastali iz ljubavi, baštineći stoljetnu tradiciju izrade sira na otoku Pagu, sirevi Paške sirane redom osvajaju nagrade na svim svjetskom natjecanjima…

IMG_8345

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s