Skuta – supernamirnica pravih gastroznalaca

Dok se kristalići Paškog sira tope na okusnim pupoljcima pružajući im pravu senzaciju fuzijom slanog i slatkog s toplom orašastom notom, naša skuta blaga je, nježna i podatna, kao da želi da njena nutritiva svojstva supernamirnice ostanu tajna koju mogu otkriti samo odabrani. Pravi se u ograničenim količinama i to samo dio godine, a s obzirom da ima kratak vijek trajanja, nije lako dostupna pa nije rijetkost da pravi gastroznalci, bonkulovići i dame istančana ukusa, dolaze u grad Pag samo da bi kupili taj bijeli grumen zlata.

Iako svaki sirar ima malu tajnu izrade skute, naša tajna je zapravo što kontinuirano baštinimo tradicionalnu recepturu i iskustvo mnogih generacija obitelji koje okupljamo gotovo 70 godina. Skuta je delikatesa koja nastaje pri izradi paškog sira i dok je sir pastiru bio namjenjen prodaji ili razmjeni, skuta je ostajala obitelji kao zaslužena nagrada nakon teškog rada i odricanja. U škurim zimama okusom doma prizivala je uspomene na djetinjstvo i još jednom potvrdila priču o ovčarstvu Paga koje se održalo kroz vijekove.

IMG_8269

Osim snažne emotivne veze Pažana i skute, ona je oduvijek bila njihov saveznik u očuvanju zdravlja. Dok bi bure zorom nemilosrdno pustošile paški otočni krajolik, dan bi ritualno započinjao crnom kavom ili kavovinom od žitarica u koju se stavljalo komadiće skute uz krišku crnog kruha.

007

Skuta je posebno ljekovita za regeneraciju jetre i regulaciju šećera. Sadrži manje od 1% mliječne masti, ne sadrži ugljikohidrate, a  čisti proteini kojima je bogata jačaju imunološki sustav. Dijetni je proizvod koji zbog svoje konzistencije brzo strvara osjećaj sitosti. Epitet supernamirnice skuta zahvaljuje albuminu i globulinu koji sadržavaju sve aminokiseline potrebne u prehrani.

IMG_8359

Upravo sada je sezona skute, dakle pravo je vrijeme da okusite pašku tradiciju i učinite dobro svom imunitetu. Potražite skutu Paške sirane na bolje opskrbljenim prodajnim mjestima, a ukoliko je ne pronađete, javite nam se! Pravi znalci znaju da vrijedi truda 🙂

logo paska sirana

tekst: Ana Fabijanić

2 thoughts on “Skuta – supernamirnica pravih gastroznalaca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s