Ma kakva ricotta?! – paška skuta hrvatski je adut

Ovih dana u Pagu nas je posjetio stari prijatelj, svjetski putnik, ljubitelj finog zalagaja i dobre kapljice za koje je spreman proputovati pola planete. Iz Rima je putovao za Zagreb, ali evo svratio je do Paga na pola sata kako bi preuzeo dvije skute koje su se još cjedile u tkanini kako to tradicionalna receptura nalaže.

Image

Nakon 3 mjeseca u inozemstvu, priprema večeru prijateljima, redom hedonistima. Kaže, skutu će koristiti kao bazu za svoj pesto alla dalmatina, a njegova bolja polovica, vrsna slastičarka, od druge skute pripremit će slatko.

Image

Image

Nakon rimske kuhinje za koju kaže da je gotovo erotična kada se uzme u obzir strast kojom Rimljani i Rimljanke pristupaju hrani, a koja ga je očarala kao Kalipsa Odiseja, jednog je jutra, kaže, osjetio da je vrijeme za povratak. – Ma kakva ricotta?!, prvo je što je rekao kada je nestrpljivo uštipnuo komadić naše skute.  – Naša skuta ima priču, dobro nam poznatu scenografiju, koreografiju i dramaturgiju. U njoj je sadržana esencija paškog slanog, aromatičnog kamenjara i eliksir života otočana!, nastavio je ponosno. – Nije bez razloga naš paški sir na listi hrvatske kulturne baštine; ovdje je to način života i svakim zalogajem čovjek je dio jedne veće priče i ta se emocija može rezati nožem..! – osmjehnuo se znakovito kako bi naglasio tu igru riječi. Na kraju radnog tjedna baš nam je dobro došao posjet starog prijatelja, tog šarmantnog lisca!

Image

fotografije: arhiva restorana Na Tale

tekst: Ana Fabijanić

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s