Filozofija sira

Gospodin Palomar iz istoimenog romana velikog književnika Itala Calvina ušavši u jednu parišku „fromagerie“ doživio je, naizgled banalnu, ali strahovitu snažnu egzistencijanu dvojbu: koji sir odabrati?

“Palomarov se duh kolebao između suprotstavljenih potreba: jednom koja smjera cjelovitom, iscrpljivom znanju koju je moguće zadovoljiti jedino iskušavanjem svih varijanti, te drugom koja smjera ka apsolutnom izboru, identificiranju sira koji je samo njegov, sira koji nedvojbeno postoji čak i ako ga on ne može prepoznati. (..) Preplavljen muzejskim iskustvom i enciklopedijskim znanjem koje se razabire pred golemim količinama sira, gospodin Palomar prvo pokušava zapisati imena nepoznatih sireva za koje se nada da će ih zapamtiti u budućnosti(..).

HeroFoodAwardsCheesesWholefoods-cd3bb3fe-2da7-4d3e-a885-5040005011d4

Suosjećajući s književnim junakom, parafrazirat ćemo Itala Calvina i reći: “Iza Paškog sira stoji poseban pašnjak i posebno podneblje: ljekovito bilje skoreno od soli koju bure talože svakim refulom; kamenjari kojima se šire eterični mirisi u vjetrovitom i suncem obasjanom Pagu; postoje tajne koje se prenose stoljećima.”

Odgovor je očit, gospodine Palomar. Jedan i jedini Paški sir Paške sirane.

603362_510232619008493_591404883_n

tekst: Ana Fabijanić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s