Kada brojanje ovčica ne djeluje

Brojanje snježno bijelih ovčica koje nježno preskaču ogradicu na pitoresknom proplanku sa ciljem uspavljivanja postalo je dio pop kulture. Iako su istraživači s Oxforda ozbiljno doveli u pitanje uspješnost takve vizualizacije, “brojati ovčice” ostao je sinonim za uspavljivanje. Smisao je jednostavnim, repetitivnim i ritmičnim prizorima prizvati san, a idiličan krajolik trebao bi umiriti um.

alphabet-sheep-sleep-boy-2

Ako budeš u (ne)prilici iskušavanja ove mentalne prakse, predlažemo brojanje ovčica Paške sirane. Paška sirana jedina je sirana na otoku Pagu koja ima vlastito matično stado, a time i zaokružen proces proizvodnje svog Paškog sira. Ako te njenih tri tisuće ovčica ne uspava, nema tog stada koje će uspjeti.

Counting-Sheep

Dakle, prizor je ovaj: otok sira, čipke i soli. Leđa mu čuva moćan Velebit, a modri Jadran oplakuje mu žale. Sinovi galeba Jonathana Livingstona jedre na zračnim strujama povrh ribarskih brodica kojima naši kapetani plove zorom. Približimo li se otoku, opojni miris aromatičnog bilja vuče nas zemlji iz koje raste, a koja se tek nazire ispod kamenjara.

img_8302-004

Otokom suhozida pored kojih rastu kupine i divlje šparoge razmilile su se naše ovčice; gospođe Ovce lijeno brste smilje koje je poput milijun minijaturnih sunašca obojilo kamenjar, a njegov žuti gusti eterični miris prelijeva se u plavetnilo neba. Oko njih poskakuju janjčići grickajući ljekovitu kadulju dok gospoda Ovnovi ponosno paradiraju pašnjakom uz pokoji zalogaj s grma divlje ruže. I tako stoljećima. Jer Paška sirana zadržala je kulturološku komponentu tradicijskog ovčarstva kojeg baštini; naše ovčice potpuno su nesvjesne visoke tehnologije. Naši pastiri muzu ovčice ručno i to na njihovom terenu, na pašnjaku.

16181_16_f

Ako i dalje ne zaspiš, ako ova vizualizacija ne pomogne, a sada se još pitaš jesu li ti sve ovce na broju, imamo rješenje – znanstveno utemeljeno. Ustani iz kreveta i pravac kuhinje! Kazein, glavni protein iz sira bogat je triptofanom, aminokiselinom koja reducira stres i izaziva pospanost. Dakle, slatke snove prizvat će sigurno jedan od slasnih sireva Paške sirane!

eat_sleep_cheese_sticker-p217637307400956440envb3_400

tekst: Ana Fabijanić

Advertisements

One thought on “Kada brojanje ovčica ne djeluje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s