Gospodin Pramenko i njegove gastroavanture

…nepogrešivo dobar i slastan! – omiljeni je sir mnogih poznavatelja sireva. Gastro.hr, vodeći portal za kulturu prehrane, za njega kaže: „Na prerezu je tvrd, ravnomjerne zlatnožute boje koje je nešto tamnija prema korici. Na nosu tipičan suh, slatkast, ugodan i aromatičan miris ovčjeg sira. Struktura je ujednačena, suha i čvrsta, ali istodobno kremasta. Sir je srednje slanoće koja ubrzo prelazi u slatkoću, nakon što se brzo otopi u ustima. Dobro je izbalansiran i ugodnog, dugotrajnog okusa.“ Uspoređuju ga s talijanskim Pecorino Sardom i španjolskim Manchegom.

PRAMENKO v. copy-002

Naš Pramenko zrije na drvu bar 3 mjeseca, a što je stariji intenzivnijeg je i bogatijeg okusa. Zanimalo nas  je kako ga vi pripremate, sa čime ga kombinirate i vaši kreativni recepti su nas oduševili. Mi u Paškoj sirani sentimentalno smo vezani za sve naše sireve, tako i Pramenko. Naime, proizvodnja tvrdih i polutvrdih sireva zahtjeva posebnu brigu o svakom siru. Oni na našim policama od kvalitetnog drva zriju do savršenstva mjesecima, svakodnevno se brižno premazuju, paze i maze. Zato nam je posebno drago kada znamo da im i vi pružate kraljevski tretman.

PRAMENKO1,8 copy

A što se tiče Pramenka, zaista ste ga smjestili u  birana društva. Evo nekoliko vaših recepata :

  •  Špageti s Pramenkom i orasima: Sastojci: 40 dag špageta 15 dag naribanog Paškog sira, 10 dag mljevenih oraha, 2 žlice slatkog vrhnja, 1 češanj češnjaka, 1 grančica peršinovog lista, ulje, sol. Špagete skuhajte u dosta posoljene kipuće vode i ocijedite. Zatim ih istresite u posudu na zagrijano ulje i izmiješajte da se ravnomjerno naulje i držite na toplom. Nakon desetak minuta premjestite ih u zdjelu za posluživanje, prelijte slatkim vrhnjem, pospite naribanim sirom, mljevenim orasima, kosanim i zgnječenim češnjakom i kosanim peršinovim listom te lagano izmiješajte.
  • Pripremila bih tijesto s Pramenkom i matovilcem. Treba nam 120 g tjestenine, 100 g matovilca, 50 g Paškog sira, 20 pistacija, sok od pola limuna, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar. Skuhati tijesto al dente i ostaviti da se ohladi. Pramenko narezati na tanke listiće. Pistacije prelijte vrućom vodom i ostaviti 5 minuta u njoj pa im oguliti kožicu. Nasjeckati ih na veće komade. Pomiješati sve sastojke, obilno začiniti kvalitetnim maslinovim uljem, mrvicu posoliti i popapriti po želji. Dobar tek!
  •  Slljubila bi Pramenko sir, široke rezance , skutu maslinovo ulje i malo naribala istarskih tartufa. Može i za predjelo malo Mediterana sa maslinovim uljem i lešo krumpirom.
  • Pramenko salata: Potrebno: 3-4 rajčice, 1 srednji krastavac, 30 dag sira Pramenko, 2 manja crvena luka, 6-7 žlica maslinovog ulja, 1 žlica limunovog soka, 1 mala limenka tune u komadićima, 2 tvrdo kuhana jaja,malo soli i malo papra.Dobar tek!
  • Rižoto s vrganjima u fuziji sa Pramenkom: Na maslacu pirjajte nasjeckani luk i češnjak. Kad požuti, dodajte narezane vrganje. Posolite i popaprite. Nakon kratkog pirjanja podlijte bijelim vinom. Pustite da vino do pola ispari. Nakon toga dodajte rižu. Minutu sve skupa pirjajte, pospite vegetom i polako podlijevajte povrtnim temeljcem dok riža ne omekša. Pazite da se riža ne raskuha. Na kraju umiješajte komadić maslaca, 2 žlice naribanog sira Pramenka, te izmiješati. Ukrasiti peršinom. Mljac.
  • Sir Pramenko idealan je za: “Zapečene krmenadle sa sirom”. Potrebno je 4 veća krmenadla, 2 dcl kiselog vrhnja, 1 žlica vegete, 1 dcl vode. Priprema: Krmenadle stavite u tepsiju posipajte vegetom i ostavite 20-ak min. da odstoji. Za to vrijeme pripremite smjesu od vrhnja i 20 dag krupno naribanog sira (Pramenka), dobro izmješati i raspodjeliti po krmenadlama. (sol nije potrebna jer je sir slan i vegeta). Podlijte vodom, pokrijte alu-folijom i stavite peći 20-ak min na 200°C, provjerite da li je meso mekano i ako treba dodajte još vode (ne puno). Ako je mekano, skinite foliju da sir dobije žutosmeđu koricu 5 – 10 min. Za prilog pire krumpir i zelenu salatu.
  •  Dobar dan započinje s salatom od svježeg špinata, nasjeckanim Pramenkom, koja kap maslinovog ulja, malo bučinih i suncokretovih sjemenki…, a noć završava s Paprenjakom, srdelama i čašom finog vina.
  • Sjedneš na travu, izrežeš topli kruh i sir Pramenko. Žvačeš polako, a sir se topi i uživaš…

O sljubljivanju Pramenka s vinima, Lada Radin, enogastroekspert Gastro.hr-a kaže: „U obzir dolaze dobro strukturirana crna i bijela vina, iako će ga s crnima biti nešto lakše spariti. Uspješno bi moglo biti sa Merlotom, Shirazom, Cabernet Sauvignonom, ali i njihovim kupažama. Bitno je da se radi o vinima jakog tijela i visokih kiselina koje će parirati njegovoj masnoći i punoći. Od bijelih vina dobro bi mogla proći kakva graševina s odabranih položaja ili ne pretjerano aromatični rajnski rizling. Traminac bi se svakako dobro snašao u borbi s aromatičnošću ovog sira.“

Nitko tko je upoznao našeg gospodina Pramenka nije ostao ravnodušan. To vam jamčimo. 😀

logo paska sirana

Ana Fabijanić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s